Sista anhalten i Argentina

Sorry for seg uppdatering, men tiden har varit knapp. Och JA, jag ar en tidsoptimist!
Massa nytt har hant, borjar dock fundera pa om jag ska andra pa mitt satt att blogga och kanske bara kora i en ren och skar text? Eller ar datum bra sahar?
Nu ska jag skriva sa fingrarna gloder...

Dag 17, 27 februari. Buenos Aires, Argentina
Eftersisadar 18 timmar (och dessa forseningar som verkar vara ett faktum med stort F) anlande vi Buenos Aires. Nar vi hittat fram till vart hostel, visade det sig att vi hade turen och fa tva sangar uppe pa ett loft (innebar lite privacy iaf) i ett rum med totalt 8 sangar.
Dagen spenderades som den kan gora bast. Knata runt lite for att lara kanna staden, dricka pa Starbucks (forsta gangen, muums), for att sen ta den forsta riktiga klubbutekvallen pa Pacha (kant fran Ibiza, Madrid, Playa del Ingles och allt vad det ar). Val pa plats dansades det till grym musik till 7 pa morgonen (tung kvall). Kvallen avslutades med lite yatzi, ett forsok till att fa frukost pa hostlet (mission failed) och en skon dackmode.

Dag 18, 28 februari. Buenos Aires, Argentina
Lagom slitna fran gardagen unnade vi oss for forsta gangen en sovmorgon till halv 1. Sen var det bara att rora pa flasket igen (lite tid, mycket att se!). Vi hittade en laang marknad i San Telmo (dar tangon foddes) som tog 2 timmar att knata igenom, med mycket fina grejer. Det blev lite armband och t-shirts, innan vi kande oss nojda och snubblade in i en stor vacker katedral av ren tur.
Efter manga timmars stadsvandring (sjalvklart med starbucks baby) bland statyer, hus yadiyadi, blev det en middag pa en lokal restaurang. Och JA, mina vanner. Argentina levererar verkligen. Kottet var nog det godaste jag har atit i hela mitt liv. Billigt ocksa! Dag 1 av att forsoka lara mig att dricka rodvin (alltsa inte bara till mat eller ett glas har och dar).

Dag 19, 1 mars. Buenos Aires, Argentina
Lyckades vakna upp till annu en fin dag i BA. Ryktena har namligen gatt om att vadret ar lite...ostabilt i Buenos Aires. Sjukt stor stad och sjukt mycket att se som vanligt. Vi sprang runt som iddisar i en stad som paminner om Europa. Hemma? Inte riktigt, men nastan!
Nar man ar i Argentina, sa maste man ju sjalvklart uppleva akta tango. Sagt och gjort. Jag och David tackade nej till ett dyrt erbjudande och freestylade ut i stan for att hitta nagot mer prisvart. KABAM, vad hander? Vi hittar en tanguria for halva priset pa ett stalle med namn Cafe Tortoni. Hur tur kan man ha? Det blev alltsa riktig (och grymt var det) tango pa Buenos Aires aldsta (152 ar baby), mysigaste och familjaraste tanguria i San Telmo (dar tangon i stort sett foddes). Vi far verkligen fulltraff, efter fulltraff, efter fulltraff.

Dag 20, 2 mars. Buenos Aires, Argentina
I och med att just denna dag var en (av manga) dagen D, blev det lugn och ro igarkvall och upp med tuppen idag.
Idag var det dags for skydiving.
Tidsoptimist som man ar, sa har man nu lart sig lite av en laxa. Allt (och da menar jag fan ALLT) tar san tid. Ett fallskarmshopp tog hela dagen.
Bara att ta sig ut till La plata, som vi skulle hoppa ifran, tog sakert 35 minuter (kan tillaggas att han som korde oss korde i typ 135 km i timmen under hela javla resan. Kan ni forsta hur langt vi akte da?).
Nar vi kom fram till den lilla lilla flygplatsen (som bara hade plats for ett miniminiplan) sa va nerverna pa helspann. Det visade sig att man skulle hoppa en i taget, eftersom endast 4 personer fick plats i planet (den man ar fastspand i, kameraman, pilot och en sjalv). Sjalva upplevelsen i sig var sjuuuk. Vilken kansla att bara slanga sig ut i frittfall (under cirka 40sek) i 200km i timmen och sen sakta men sakert dingla ner (under nagra minuter) till stabil mark igen.
Det ar nog en av dom tuffaste och maktigaste sakerna jag gjort i hela mitt liv. Det var dock inte riktigt som jag hade tankt mig, jag trodde namligen att man skulle fa det dar suget i magen, som man far nar man aker fritt fall. Men nej nej, detta var bara ren och skar njutning.
Val hemma pa hostlet igen, med mungipor som strackte sig upp over oronen, blev det att fixa iordning sig snabbt for att sen mota upp Maja och Andre, som vi traffade pa i Rio de Janeiro for en matbit.
En matbit blev till nagra ol, som blev till nagra glas rott, som blev till en efterfest, som blev till somn vid 7 pa morgonen.

Dag 21, 3 mars. Buenos Aires, Argentina
Efter 3 timmars somn var det bara att hoppa upp med humoret pa topp. Jag har sagt det tidigare, men gor det igen. Buenos Aires ar en sjuukt stor stad, vilket innebar mycket stress och flang. Vi hade nu 3 stadsdelar kvar att besoka. La boca (hit kom manga italienare for manga manga ar sedan. Eftersom dom kommit hit utan speciellt mycket pengar gick dom ner till hamnen, dar dom fick farg till sina hus. Detta ar varfor hela denna stadsdel ar en egen lite fargklick i vardagen, dar i stort sett alla hus har olika farger). For att vara lite patriotisk sa kan jag aven namna att "laget att halla pa" heter Boca juniors och deras farger ar precis som sveriges (alltsa bla och gul for den som inte vet det, hahah). Historien foljer: Dom kunde inte bestamma sig vilka farger dom skulle spela under, sa sade istallet att "nasta skepp som seglar in, deras farger tar vi". Resten kanske ni kan rakna ut sjalva! Go sverige, go!
Efter La boca akta vi over till Recoleta, dar man kan hitta en stor begravningsplats vid namn Cementerio de la Chacarita, dar aven Evita ligger begravd.
Fyfan, detta stalle var helt klart vart ett besok, men det lag verkligen nagon jobbig kansla over platsen. Detta var liksom gravar ovanfor jord. Heligt.
Nar vi lyckats krypa ut fran begravningsplatsen drog vi till Palermo dar vi motte upp Maja och Andre igen. Palermo var ett riktigt stolpskott (resans forsta). Vi nojde oss med en fika och rorde oss tillbaks for andra aventyr.

Dag 22, 4 mars. Buenos Aires, Argentina
Tidsoptimist - ja visst. Hela denna dagen (fram till var buss som skulle ta oss fran Buenos Aires till Mendoza) gick ut pa ingenting. Vi gick runt i stan och letade efter saker, letade efter butiker, hann verkligen ingenting. Efter den kommande bussresan raknade vi ut att vi har akt buss i minst 3 dygn. Kabam, kann pa den hurru!

Dag 23, 5 mars. Mendoza, Argentina
Framme i Mendoza och lyckas kora en fulltraff rakt pa arets vinfestival, dar en vindrottning ska koras. Tur?
Efter en lang promenad i stan (det blir mycket promenixer har, hahah) sa motte vi upp tva hollandska tjejer helt random. Dessa tva bodde vi med i Florianopolis. Hur liten ar inte varlden egentligen?
Dom tipsade oss om en stor fin park langst upp i stan, vi tog oss sjalvklart dit med sariga fotter, men foll for trycket och tog en taxi hem. Senare under kvallen skulle kandedaterna for titel som vindrottning aka i en parad pa den lilla stadens storgata. Har motte vi aterigen upp Maja och Andre, blev mutade av vindruvor (av den kommande vindrottningen?) och tog oss sen vidare runt omkring i staden som var i full rorelse. Det kandes verkligen som att alla var ute.
Vi motte upp hollandarna igen och borjade var jakt efter vin. Vafan hande? Lattare sagt an gjort. Efter typ 1,5 timmar hittade vi en restaurang som serverade vin. Lagom besvikna drack vi upp och rorde oss hemat istallet.
Firandet i sig var mysigt, paraden var liten och sot, men inget som i Rio saklart.

Dag 24, 6 mars. Mendoza, Argentina
Dagen markt med stort V (som i vin saklart!). Ar man i Mendoza, som producerar runt 90% av allt vin i Argentina, sa maste man dricka vin, andas vin, ata vin, se vin, hora vin och uppleva vin.
Vi rorde oss ut mot Maipu (dar det finns sjukt mycket vingardar) for att hyra varsin cykel (David, Maja, Andre och jag) och cykla omkring bland odlingar och gardar. Pa varje gard betalade man en liten summa (typ 40 svenska) och fick 2-4 glas vin att smaka pa. Plus en liten tour om vingarden.
Allt som allt cyklade vi omkring i sisader 3 mil och var latt onyktra (pratar vi om vin, ar vi sostifikerade) for att sen avsluta med gratis vin pa cykeluthyrningen (efter stangning ocksa, han maste ha gillat oss ;)).
En bussresa tillbaks till stan, lite mat, skratt och skitsnack sa avslutade vi kvallen dasiga av vin i massor.

Dag 25, 7 mars. Mendoza, Argentina
Aterigen en dag med innehall av att resa. Eftersom det var daligt vader packade vi ihop vara saker och drog runt lite pa stan, for att sen satta oss pa ett internetcafe. Lite skype, lite msn, lite facebook (plus bilder;)) och tyvarr inget bloggande (skulle egentligen, men hann inte).
Men, vad ar det jag hor? Att vi inte ar bruna?
Jag kanner mig skyldig till att tillagga att vi inte solat sen Floripa (det blev knappt nagon solning dar heller). Det ar varmt har overallt, vi ar ute pa dagarna - men far ingen thailandsbranna direkt. Kan ju tillagga att det sakert kommer vara sa anda tills vi kommer upp till Ecuador om ungefar 2 manader (nu ar vi pavag norrut mot berg, djupa dalar, kalla natter och understall, hahah). Vi har traffat folk som varit ute och rest i 3 mandare i sydamerika men fortfarande bara ar lite latt graddfargade. Nu var det sagt. :)

Dag 26, 8 mars. Salta, Argentina
Framme i Salta med vart resesallskap (Maja och Andre) och lyckades hitta ett billigt hostel. Det har maste nog vara det keffaste hostlet hittils, men fyfan vad billigt det ar. Vi betalar 25 pesos per person och natt. Det ar typ 45 spann. Vi har aven traffat massor av folk som varit i Bolivia - och dar blir det annu billigare. Jag ser sjukt mycket fram emot Bolivia, men om tva dagar sa...
Dagen till ara blev det rodvin (jag vann foresten en flaska pa bussresans bingo), hemmalagad mat och chill pa hostlet.

Dag 27, 9 mars. Salta, Argentina
Hastar... Dessa hastar.
Hastar har val egentligen aldrig varit mitt favoritdjur. Fine, det ar starka och palitliga djur, men inte mer an sa.
Men, ar man i Salta sa maste man rida. Sa hela denna dag spenderades pa en ranch en bit utanfor Salta och pa hastryggen. Det blev vin, vin, vin, barberque, galopp, trav, ont i roven som fan, rida, rida, rida, rida, rida, rida, rida och rida bland tobaksodlingar.
Sjukt kul var det och jag har helt klart en annan blick pa hastar nu. Det ar fortfarande inte mitt favoritdjur, dom ar fortfarande valdigt palitliga och starka djur. Men det ar fan sjuukt kul att rida. Och det gor sjukt ont ocksa for den delen (speciellt efter manga timmar).

Dag 28, 10 mars. Salta, Argentina
Ah, antligen ar jag framme pa dagens datum. Folk tittar sjukt irriterat pa mig eftersom jag sitter pa hostlets dator.
David, Maja och Andre sover medan jag sitter har. Aterigen ar det kefft vader. Jag tankte rora mig ut pa en liten promenix snart och jakt efter cigg.
For ovrigt drar vi upp till Bolivia ikvall. Ska bli sjukt nice, ser verkligen fram emot det.
Det kanske blir lite internetcafe ikvall, ingen aning. Men det far dom andra bestamma (vi har ju ganska mycket tid att doda idag, innan bussen gar klockan 22 lokaltid och vadret ar ju inte pa topp direkt....)

Ohh no, om blickar och suckar kunde doda. Gotta go!

Karlek
emz


RSS 2.0